Romani ---> Bancuri !!!
Cele mai noi Bancuri Moderat de TiGeR
Lista Forumurilor Pe Tematici
Romani ---> Bancuri !!! | Reguli | Inregistrare | Login

POZE ROMANI ---> BANCURI !!!

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
GabrielaQueen Profile
Femeie
24 ani
Galati
cauta Barbat
28 - 67 ani
Romani ---> Bancuri !!! / Diverse / tehnologii agricole  
Autor
Mesaj Pagini: 1
Tiger
Moderator ****

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 496
Mazarea



   Importanta mazarei

    Mazarea este cultivata pentru boabe, care se pot folosi in alimentatia umana sau in furajarea animalelor. In alimentatia umana se folosesc boabele provenite de la soiuri care apartin mazarii de gradina, care se recolteaza la maturitatea verde.
In aceasta faza boabele se folosesc ca leguma in stare proaspata, congelate sau in conserve si de regula se asociaza cu alte alimente.
Ajunse la maturitate boabele sunt decorticate, macinate si intra in compozitia unor supe, piureuri sau ca adaos in sortimentul de paine proteinizata.
Consumul boabelor mature de mazare este specific pentru Europa Centrala si de Vest, in estul Europei se foloseste fasolea, iar in Orient se folosesc cu precadere nautul si lintea.
In furajarea animalelor se folosesc : boabele mature, care intra in diferite proportii in compozitia unor retete de nutreturi combinate pentru diverse categorii de animale crescute in sistem industrial ( pui pentru carne , gaini pentru ouat, tineret porcin sau la ingrasat, bovine la ingrasat ) si se pot folosi ca atare in hrana oilor si caprelor.
Mazarea intra in compozitia borceagurilor alaturi de secara sau ovaz si se consuma in stare verde, fan sau siloz.
Dupa recoltare vrejii sunt foarte apreciati in hrana oilor si caprelor.
Importanta agronomica este data de faptul ca este foarte buna premergatoare pentru toate culturile ( cu exceptia orzului si orzoaicei pentru bere ), deoarece elibereaza terenul devreme, il lasa curat de buruieni si resturi vegetale, imbogatit in substanta organica si azot, lasa solul structurat si cu umiditate suficienta pentru a fi arat devreme si a obtine o aratura de calitate.
Cultura este integral mecanizata si datorita recoltarii foarte timpurii in zona de campie pot fi infiintate culturi succesive.



Raspandire, Suprafata, Productii

Mazarea este o cultura a zonei temperate cu un areal restrans intre 40 si 50° latitudine si nu se cultiva mai spre nord datorita insuficientei caldurii si nici mai spre sud din cauza temperaturilor excesive ( la peste 25-28° C avorteaza florile sau pastaile ), secetei si daunatorilor.
Suprafata cultivata cu mazare pe glob a scazut, iar in anul 2001 a fost de 6,2 milioane hectare, cu o productie medie mondiala de 1688 kg/ha .
Cele mai mari suprafete s-au cultivat in Canada ( 1,39 mil. ha ) urmata de China ( 750 mii ha ) si India ( 700 mii ha ) , Franta ( 417 mii ha ) , Ucraina ( 300 mii ha ) , Germania ( 164 mii ha) si Danemarca ( 60 mii ha).
Cele mai mari productii medii se realizeaza in tarile vest europene, in anii favorabili Franta, Belgia si Olanda depasesc productia de 4000 kg/ha.
In tara noastra suprafata cu mazare a fost destul de fluctuanta.

Evolutia suprafetei cu mazare in Romania

Anul    1939    1952    1971    1973    1987    1992    2001
Suprafata (mii ha)    31    109    59,2    12,5    100    22    15


Productia medie in Romania a fost in 1992 de 1509 kg/ha, iar in 2001, numai 1333 kg/ha.
Din cauza lipsei cererii pietei, suprafata cu mazare a scazut in ultimul timp.

Sistematica, Soiuri
Mazarea apartine genului Pisum care prezinta doua specii :
a)    Pisum sativum – mazarea comuna, cu florile albe, cultivate pentru boabe care se recolteaza inainte de maturitate ( pentru consum alimentar ) sau la maturitate deplina;
b)    Pisum arvense – mazarea furajera, prezinta un inel violaceu la baza stipelelelor, florile sunt de culoare violaceu la si intra in compozitia borceagului.
Mazarea comuna cuprinde mai multe varietati care se diferentiaza dupa marimea semintelor, aspectul neted sau zbarcit al boabelor si culoarea boabelor la amturitate.
Datorita dificultatilor care pot apare la recoltare ( maturarea esalonata, recoltarea divizata, pastaile dehiscente si pierderile de boabe prin scuturare ), in tarile vestice care cultiva mazarea pentru boabe uscate, au fost create soiuri tip afila ( la care foliolele frunzelor sunt transformate in carcei ) , care au pastaile mai grupate si maturitatea mai uniforma , carceii realizeaza in lan o retea care mentine plantele relativ erecte pana la maturitate si permite recoltarea la o singura trecere cu combina.


Caracteristicile soiurilor de mazare cultivate in Romania

Soiul    Origine    Perioada de vegetatie
(zile)    Tulpina la maturitate    MMB
(g)    Zona de cultura
Alfetta    Olanda    73-87           
Alina    Romania    69-90           
Atol    Franta    85-87           
Baccara    Franta    70-80           
Caracal 39    Romania    Soi de toamna           
Corina    Romania    70-85           
Dora    Romania    70-82           
Eiffel    Franta    75-85           
Grafila    Germania    68-86           
Loto    Franta    75-85           
Magistra    Romania    75-85           
Marina    Romania    80           
Mona    Romania    75-85           
Montana    Olanda    72-85           
Monique    Franta    66-82           
Profi    Danemarca    72-87           
Renata    Franta    73-88           
Rodil    Romania    70-90           
Spirit    Franta    Soi de toamna           
Turbo    Germania    72-75           
Vedea    Romania    82-85           


Particularitati biologice

Radacina – la mazare este pivotanta, ramificata, distribuita mai ales in stratul superficial de sol, dar poate ajunge uneori la 1 m pe solurile aluviale.
Pe radacini se formeaza nodozitati datorita simbiozei cu bacteriile fixatoare de azot din genul Rhizobiunm leguminosarum, in urma tratamentelor aplicate la samanta inainte de semanat cu produse bacteriene sau datorita existentei in sol a tulpinilor bacteriene.
Cele mai multe nodozitati sunt distribuite pe ramificatiile radacinii raspandite in stratul superficial de sol unde regimul aerohidric este favorabil.
Tulpina – are crestere nedeterminata, poate ajunge la inaltimea de 60-150 cm in functie de soi si conditiile climatice.
Tulpina este fistuloasa, este formata din internoduri, delimitate de dispunerea frunzelor. La subsoara frunzelor bazale ale tulpinii se diferentiaza cate un mugure vegetativ, care la unele soiuri si in conditii de densitati reduse poate da nastere la ramificatii ale tulpinii.
La mazarea cu frunze normale tulpina ramane in pozitie erecta sau semierecta pana la inflorire, dupa care pe masura ce se formeaza pastaile si boabele cresc in greutate, planta se apleaca, iar la maturitate se culca pe sol deoarece tesuturile tulpinii sunt slab dezvoltate.
Frunzele – sunt paripenat compuse, prezinta 1-3 perechi de foliole, la baza prezinta stipele mari, iar in patea terminala carcei.
La mazarea tip afila, foliolele sunt transformate in carcei, care fixeaza plantele intre ele, formeaza o retea in lan care mentine plantele in pozitie erecta, pana la maturitate, daca vremea este ploioasa apa se scurge repede, lanul se poate recolta intr-o singura trecere cu combina si pierderile de boabe sunt reduse.
Florile – sunt grupate in racente dispuse la subsuoara frunzelor de la etajele 4-7 ale tulpinii, la fiecare etaj se formeaza 2-3 flori, de culoare alba.
O floare prezinta 5 sepale concrescute ; 5 petale libere ( stindard, 2 aripioare superioare si 2 petale inferioare care formeaza luntrita ) ; androcelul cu 10 stamine, din care 9 unite si una libera; gineceul cu ovarul superior, monolocularul, cu numar diferit de ovule in functie de soi si stigmat maciucat.
Florile sunt hermafrodite si polenizarea este autogama.
Inflorirea este esalonata, cu un procent redus de fructificare in conditii de seceta si arsita.
Fructul – este o pastaie cu 3-6 boabe in functie de soi, pastaile sunt usor dehiscente la maturitate, se deschid datorita alternantei de umiditate si caldura intre zi si noapte si creeaza dificultati la recoltare si pierderi mari de boabe prin scuturare in cazul recoltarii divizate.
Semintele – la maturitate au marimi variabile in functie de soi, conditiile climatice din cursul perioadei de vegetatie si tehnologia de cultura, pot avea tegumentul neted sau zbarcit, de culoare alb rozie sau verzuie, cu MMB intre 200-350 g.
Datorita actiunii agresive a aparatului de treier al combinei si a manipularilor mecanice boabele se fisureaza si se sparg usor.


_______________________________________
 

pus acum 18 ani
   
Tiger
Moderator ****

Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 496
Grâul



Importanta

Graul este cea mai importanta planta cultivate, cu cea mai mare raspandire pe glob, cultivat in peste 100 de tari si constituie o sursa comerciala de prim rang. Importanta graului este data de :
•    compozitia chimica a boabelor si raportul dintre hidrantii de carbon si proteine, in raport cu cerintele organismului uman ;
•    plasticitatea ecologica ridicata, fiind cultivat in zone cu climate diferite (subtropical, mediteranean, oceanic, continental de stepa ), pe diferite tipuri de sol ca nivel de fertilitate ;
•    posibilitatea de mecanizare integrala a culturii si de obtinere a unor productii ieftine ;
•    posibilitatea de pastrare, de transport si depozitare fara sa se altereze.
Utilizarile graului sunt multiple si variate. Boabele se folosesc pentru o gama de produse de morarit din care se fabrica un sortiment bogat de produse de panificatie, paste fainoase, produse de patiserie si biscuiterie care constituie alimente de baza pentru 35-55 % din populatia globului, asigura 50-55 % din caloriile consumate in lumea intreaga, impreuna cu celelalte cereale cultivate.
Pentru prelucrarea boabelor de grau este creata o intreaga industrie avand in linii mari urmatoarea succesiune :
industria conditionarii si pastrarii ;
•    industria moraritului ;
•    industria panificatiei ;
•    alte industrii ( amidon, gluten alimentar, alcool alimentar, glucoza, bioetanol, nutreturi, combinate, etc.).
In urma procesarii graului in morile de mare capacitate rezulta cantitati mari de tarate, care constituie un furaj concentrat valoros ( bogat in proteine, lipide si saruri minerale ) si germeni cu continut ridicat in vitamine, care constituie o polivitamina naturala dar si lipide cu utilizari in cosmetologie.
Paiele ramase dupa recoltare se pot folosi pentru fabricarea celulozei, furaj de volum sau asternut pentru diverse categorii de animale, ingrasamant organic dupa o perioada de compostare sau incorporate ca atare in sol, dupa recoltare, iar prin brichetare se pot folosi ca combustibil.
Importanta agronomica este data de :
•    mecanizare integrala a culturii ;
•    eliberarea devreme a terenului si posibilitatea efectuarii araturilor de vara, fiind o buna premergatoare pentru majoritatea culturilor ;
•    dupa soiurile timpurii, permite amplasarea unor culturi succesive in anumite zone.

Raspandire, Suprafete, Productii

Datorita plasticitatii ecologice, graul este cultivat pe toate continentele, intre 65° latitudine nordica in Norvegia si 45° latitudine sudica in Argentina si de la nivelul marii pana la 3500 m in Ecuador.
Graul se cultiva in lume pe circa 230 milioane hectare, cu mici fluctuatii in timp ( 224 mil. Ha in 1998, 208 mil. Ha in 2003).
Productia mondiala de grau a atins 609 mil. tone in 1998 si 557,3 mil. tone in 2003, din care 85 – 103 mil. tone constituie obiect de comert in fiecare an.
Productia medie mondiala in ultimii ani a fost 2530 – 2677 kg boabe/ha.

Repartitia suprafetei cu grau si a productiei mondiale de grau

Continentul    Suprafata
(mii ha)    Productia medie
(kg/ha)    Productia globala
(mii tone)
Pe glob    208.133    2677    557.308
Asia    94.679    2615    247.645
Europa    51.221    3036    155.497
America de Nord    32.483    2775    90.150
Tarile fostei URSS    43364    2127    92.222
Oceania    12.509    1952    24.418
Africa    8.228    2324    19.124
America de Sud    9.012    2271    20.473

Situatia culturii graului in tarile crae cultiva peste 1 milion hectare cu grau

Tara    Suprafata cultivata
(mii ha)    Productia medie
(kg/ha)    Productia globala
(mii tone)
Algeria    2.400    825    1908
Maroc    2701    1228    3316
Egipt    984    6357    6225
Canada    10971    1940    21.280
SUA    19689    2706    53.278
Argentina    7108    2493    17.730
Brazilia    1702    1881    3203
Afganistan    2125    1320    2.800
China    24.399    3823    93.500
India    24.963    1742    68.458
Iran    6000    1250    7.500
Pakistan    8.125    2333    18.955
Turcia    8.600    1861    16.000
Bulgaria    1249    3042    3.800
Franta    4.779    6632    31.695
Germania    2.900    7893    22.889
Italia    2305    2822    6503
Anglia    1630    7077    11.570
Polonia    2627    3576    9.393
Romania    2500    3044    7730
Ungaria    1204    4293    5176
Australia    12526    1818    23.760
Kazahstan    10827    1192    12910
Federatia Rusa    20920    2241    46.871
Ucraina    6.880    3101    21.333


Marii producatori sunt in acelasi timp si exportatori de grau. In anul  2001, marii exoprtatori au fost : SUA 25,2 mil. tone, Canada 9,5 mil. tone, Australia 8,6 mil. tone si Argentina 8,2 mil. tone.
Marii importatori sunt : Brazilia, Egipt, Japonia, Iran, Algeria si Mexic. Tarile UE sunt mari producatoare de grau ( 103,8 mil. tone in anul 2001 ), dar exporta anual numai 16 mil tone datorita restrictiilor impuse prin acordurile cu SUA.
In Romania, suprafetele cultivate cu grau au cunoscut modificari putin importante.


Originea graului

Pe baza descoperirilor arheologice facute in decursul timpului s-a confirmat ca originea graului este in Orientul Apropriat, iar vechimea sa este de cca 11 mii ani, asa cum precizeaza botanistii si geneticii de la institutul Weizman ( Israel ) si de la Universitatea Missouri ( SUA ), pedescoperirilor mai recente.

Recoltarea graului

Cel  mai potrivit moment de recoltare la grau este la maturitatea deplina, cand umiditatea boabelor a ajuns la 14-15 %. In acest moment combinele de recoltare lucreaza fara pierderi de boabe in resturile vegetale, % redus de boabe sparte, curatirea boabelor se poate regla fara dificultate, boabele se pot depozita in conditii bune, fara sa fie necesare interventii pentru uscare.
Pentru adunarea paielor se folosesc diferite utilaje : presa de balotat pentru furaje, persa de balotat cilindrica si masina de adunat si capitat, in functie de destinatie.
Ulterior paiele sunt transportate pentru a fi folosite ca asternut sau furaj pentru animale, materie prima in industria celulozei sau ca materie pentru compostori.
Mijloacele mecanice performante sunt echipate cu dispozitive de tocare a paielor si imprastiere pe sol pe latimea de lucru a combinei, concomitent cu recoltatul. Prin lucrarile ulterioare ale solului se face incorporarea fara dificultate.
Arderea paielor si a miristii dupa recoltarea graului sunt interzise prin lege, aceasta solutie se accepta in cazul solelor infestate cu diversi agenti patogeni sau daunatori numai cu autorizatie de la Organele judetene pentru protectia mediului.


_______________________________________
 

pus acum 18 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la